Fake it till you make it – ali kako s ponavljanjem neresnic lahko postaneš večji lastnik Petrola kot je država

V deželi šentflorjanski obstaja interesna skupina ljudi, ki verjame, da lahko s čaranjem ustvari največji vpliv v državi. Zakoni in pravila zanje ne veljajo kot za ostale državljane. In to je eden izmed razlogov, da ta portal obstaja. Marsikdo, ki prebira te vrstice, sprva težko sprejme naša dejstva in posledično objektivno realnost, saj so zneski, ki jih Petrol vlaga v zadnjih letih v zakup medijskega prostora enormni, ne šparajo pa niti pri zaposlovanju političnih kadrov (v letu 2016-17 čez 250 novih zaposlenih, predvsem Hanovih in SMC prisklednikov). To, da se dogaja prevzem Petrola, smo že pisali tukaj, danes pa predstavljamo, kako se potihoma, v zakulisju medijskih neumnosti odvija prevzem Petrola.

V senci plačnih problemov na SDH, je ekipa zbrana okoli Berločnika uspela prepričati SDH in državo, da svoj delež razdeli na dva dela (vir). S tem je največji lastnik (z naskokom 2560 delnic) postala ČEŠKOSLOVENSKA OBCHODNI BANK, A.S. – FID to je taista banka, ki je sodelovala v MOL-ovem prevzemu INE na Hrvaškem. Scenarij na Hrvaškem najbrž poznate (Sanader je končal v zaporu, prvi mož MOL-a pa ima prepoved vstopa na Hrvaško). In glej ga zlomka – glavni lobist v Sloveniji za MOL pa je prvi mož slovenskega MOL-a. Tisti, ki pravilno v komentar zapiše njegovo ime, dobi 250g Gorenjko po lastnem okusu. To pa tudi kaže na to, da Alenka Bratovšek ni imela pravih informacij, saj njen scenarij šele sedaj dobiva obrise realnosti. V njenem obdobju so Berločnik in ‘Gorenje naveza’ skušali sami prevzeti Petrol, vendar jih noben bankir ni jemal resno, zato so njihovi poskusi prevzema padali v vodo en za drugim.

Zdaj, ko smo predstavili nagradno igro, si oglejmo še najnovejšo lastniško strukturo Petrola:

  • 267.076 Čehi znani po delu za MOL
  • 264.516 Slovenski Državni Holding
  • 210.685 Republika Slovenija
  • 172.639 Kapitalska Družba
  • 99.544 Splitska banka – fidučarni račun gospoda JŽ
  • 36.000 Družba za Upravljanje Terjatev Bank
  • 1 Delež, ki ga upravlja Peter Faleskini.

Kot vidimo, država nima več kontrole nad podjetjem. Vse to se odvija zato, da piarovsko pripravijo teren za dejanski prevzem. Taktika propagande je, da se ustvari vtis, da je zadeva že izpeljana in da ni več poti nazaj, saj bi se odločevalci s strani države enostavno morali ukloniti medijskemu pritisku in interesom delničarjev. Komunikacija bo šla v smeri ‘največji lastnik Petrola to, največji lastnik tisto’, v ozadju pa se povečevanje deleža dogaja z mikropremiki in nakupi pod radarjem. Skupščina bo šele pokazala realnost novih lastnikov.

Skratka, komunikacija prevzema se je že začela na polno, mediji zgolj pridno sledijo, politika pa itak nima pojma kaj se dogaja, dokler jim zaposljujejo člane stranke in njihove sorodnike. Ali pa jih z ustrahovanjem naredijo gluhoneme.

V normalni državi bi bil državni delež v kosu in sicer 683.840 delnic transparentno napisanih na državo, tako da je jasno kdo je glavni, predvsem pa se svojega deleža ne bi sramovali. Država bi v takšni konstalaciji bila z naskokom največji lastnik in sicer preko 20% Petrola. No, v Sloveniji je namesto na en državni delež razdrobljeno na 4 različne entitete, ki imajo vsaka svojo politko upravljanja in potem se čudimo, da uprava zafura firmo, država pa še to ne ve, da je odgovorna za nadzor… Povzemimo: bolj kot je razdrobljeno državno lastništvo, večji vpliv imajo posamični veliki delničarji. Na prvi pogled se zdi, da država obvladuje Petrol, vendar temu ni tako – država je izgubila relativno večino na skupščini zaradi napačne lastniške strategije. Tudi v Casinoju Portorož je večinski lastnik Furlan in njegovi potrčkali, čeprav je zakon jasen – država mora imeti 51%. Zdaj ga držijo pod radarjem, na SDH so tiho, saj je vodja pravne službe podpisnik trenutnega nepravnega stanja. Kljub temu, da vsi deležniki vedo, da je nepravno stanje, ne naredijo ničesar, da bi napako popravili. Še huje, obeta se pometanje pod preprogo in uzakonitev dosedanjega nepravnega stanja. Ta strategija, ki jo želijo uveljaviti pri Petrolu je tako že videna. To so te SDH sponzoruše – za denar ali pozicijo naredijo karkoli.

Naše mnenje in hkrati ocena je, da bo NLB ali celo SID banka dala kredit za prevzem, ker za firmo, ki ima pred sabo še 10 let prodaje nafte se pa ja splača. Pri tem pa vas bralce opomnimo na eno izmed direktiv EU, da gredo vse barke na LNG do leta 2025, predvsem pa avtomobilska industrija prehaja v novo obdobje, kjer bo po 2030 nafta sekundarnega pomena, Petrolovci, pa še vedno ne vejo kaj bi sami s seboj. To pa je naložba, a n?

 

 

 

 

SHARE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja