Pomen lastnih delnic Petrola

Petrol ima kar 24.703 lastnih delnic (kar pomeni 1,18% kapitala), ki so vredne okoli 8 miljonov evrov.

Zgodovinsko ozadje:

Delnice je po naših informacijah kupil Marko Kryžanowski, kot del obrambe pred prevzemom Istrabenza, kar menimo, da je nesmisel – ne more se uprava braniti pred prevzemom, saj uprava dela za lastnika. Torej uprava se ne sme vtikati v lastništvo. Uprava je dolžna izvajati načrt lastnika ali lastnikov.

247.člen ZGD pravi:
“Družba sme pridobivati lastne delnice le:
– če je pridobitev nujna, da bi družba preprečila hudo, neposredno škodo;
– če naj se delnice ponudijo v odkup delavcem družbe ali z njo povezane družbe.”

Komentar:
a) nevarnosti, ki bi jo bilo mogoče preprečiti z nakupom lastnih delnic, za družbo ni bilo nikoli – teoretično je bila v nekem trenutku nevarnost za določene lobije, da bi bili odstranjeni od korita;
b) delavcem lastne delnice niso bile nikoli ponujene v odkup.

V skladu s temi predpostavkami, lahko ugotovimo:

250.člen ZGD:
“Če je družba pridobila lastne delnice v nasprotju z določbami prvega in drugega odstavka 247. člena tega zakona, jih mora odsvojiti v enem letu po pridobitvi.”

Piše se že osmo leto odkar Marko Kryžanowski ni več v Petrolu (od 2009). Petrol pa ima lastne delnice še kar v lasti.

Zato sprašujemo, kdo od nadzornikov in uprave skrbi za zakonitost poslovanja v podjetju? 

Pojasnilo, zakaj so lastne delnice potrebne za prevzem:
Če ima podjetje 1,2 % lastnih delnice – se le te odštejejo od kapitala – torej je vsega kapitala 98,8 %.

Glede na to, da je za obvladovanje Petrola potrebno cca 25% Petrola – je na današnji dan pri današnji ceni za 6,8 miljonov evrov (4%) ceneje. Ja, pravilno ste prebrali, ta denar je Petrol že plačal ob nakupu lastnih delnic in ga prevzemniku ni potrebno. Ali še verjamete da prevzemnik ni povezan z upravo?

Pa še pojasnilo, zakaj bi bilo lastne delnice potrebno takoj prodati.
Pri trenutni zadolženosti Petrola 800 mio evrov, bi 8 miljonov evrov zmanjšalo zadolženost za 1%, zadolženost pri finančnih inštitucijah oz. obvezničarjih pa za 2%.

Še bolje bi bilo za delničarje, če bi Petrol prodal svoje lastne delnice, saj bi s tem lahko dividendo iz 20 miljonov povečal na 28 miljonov evrov, kar znaša za okoli 40% višjo dividendo, kot je bila izplačana.

Zato sprašujemo, kateri gospodar ne bi menjal nekaj kar lahko prišpara stroške ali (posledično) poveča donos z nečim kar leži na računu. Seveda uganili ste nekdo, ki mu ni mar za rezultat – dividendo za delničarje, ampak ima s podjetjem drugačne načrte. Prav tako je čudno, da državo ne zanima dodatnih 3 miljone evrov iz dividend. Common sense – zdrava pamet? Kdorkoli? Kjerkoli?

Raziskave profesorja Williama Lazonickega ugotavljajo, da korporacije zapravljajo denar za nakupe lastnih delnic, ne dajejo pa dovolj zaposlenim in davkoplačevalcem. Pod mantro maksimiranja vrednosti za delničarje se tako iz podjetij prečrpava denar k odstotku najbogatejših. (več si lahko preberete v Financah, ki so taisto zadevo pri Petrolu nekako spregledali – kot ponavadi).

Viri:

SHARE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja